Витамин D е едновременно хранително вещество, което приемаме с храната, и хормон, който тялото ни произвежда. Представлява мастноразтворим витамин, за който отдавна е известно, че помага на организма да абсорбира и задържа калций и фосфор, които са критични за изграждането на костите. Недостигът му при деца води до рахит, а при възрастни - до остеопороза. Също така, множество изследвания показват, че витамин D може да намали растежа на раковите клетки, да помогне за контролиране на инфекциите и да ограничи възпалението.

Дефицитът на витамин D е изключително често срещан проблем сред голяма част от населението. Този витамин основно се произвежда в кожата под влиянието на UV-лъчите, от където идва и названието му - “слънчевият витамин”. Висок процент от хората, живеещи на места, където слънчевата светлина е ограничена през зимата или прекарват по-голяма част от времето си затворени в офис, имат недостатъчни количества в организма си.

Много от тези, страдащи от липса на витамин D, дори не подозират за това и живеят заедно със симптомите си години наред преди да се обърнат към специалист. Ето защо е важно да се запознаете с рисковите фактори и симптомите, които могат да ви подскажат, че нещо с нивата на витамин D в кръвта ви не е наред.

Роля на витамин D в организма

Повечето хора знаят, че витамин D е основен витамин, който тялото използва за нормалното развитие и поддържане на костите. Но неговата функция не се ограничава само до участието му в калциево-фосфорната обмяна. Той също участва в:

  • Поддържане на имунната система. Участва в активирането на имунните клетки, като помага на тялото да се защити от инфекции и болести.
  • Мускулна функция. Адекватните нива на витамин D са свързани с подобрена мускулна сила, намалявайки риска от падания и наранявания.
  • Клетъчен растеж и диференциация. Регулира клетъчния растеж, диференциация и апоптоза, като потенциално влияе върху превенцията на някои видове рак.
  • Регулиране на настроението. Има нови доказателства, свързващи липсата на витамин D и нарушенията на психичното здраве.
  • Сърдечно-съдово здраве. Играе роля в поддържането на сърдечно-съдовото здраве, като повлиява регулирането на кръвното налягане.

Източници на витамин D

Витамин D може да бъде получен от различни източници, като:

Излагане на слънчева светлина

Кожата произвежда витамин D, когато е изложена на слънчева светлина, като UVB-лъчите играят основна роля. Прекарването на време на открито, особено по обяд, позволява естествен синтез. Но както древните учени са казали “дозата прави отровата”, така и прекомерното излагане на ултравиолетовото лъчение от слънчевата светлина може да причини рак на кожата. Така че е важно да ограничите колко време прекарвате на слънце.

Интересен факт: Улавянето на слънчевите лъчи в офиса или шофирането в кола за съжаление не води до производството на витамин D, тъй като стъклото на прозореца напълно блокира ултравиолетовата UVB светлина.

Хранителни източници

Много малко храни са естествени източници на витамин D. Основите са:

  • Мазни риби: сьомгата, скумрията, рибата тон и сардините са богати на витамин D.
  • Масло от черен дроб на треска: богат източник на витамин D.
  • Яйчни жълтъци: известно количество витамин D присъства в жълтъците на яйцата.
  • Обогатени храни: много храни, като мляко, портокалов сок и зърнени храни, са обогатени с витамин D.

Хранителни добавки

Добавките с витамин D се предлагат без рецепта и могат да бъдат препоръчани от здравни специалисти, ако хранителният прием или излагането на слънчева светлина са недостатъчни. Двете форми на витамин D в добавките са D2 (ергокалциферол) и D3 (холекалциферол). И двете форми повишават витамин D в кръвта ви, но D3 може да има по-добър ефект от D2. Тъй като витамин D е мастноразтворим, той се усвоява най-добре, когато се приема с храна.

Фактори, водещи до дефицит на витамин D

По последни данни около един милиард души по света страдат от дефицит на витамин D. Недостигът му може да възникне под влиянието на различни фактори, които включват:

  • Ограничено излагане на слънце поради липса на активност на открито, използване на слънцезащитни продукти или живот в райони с ограничена слънчева светлина.
  • Непълноценно хранене както и стриктните вегетариански или вегански диети, които може да нямат естествени източници на витамин D.
  • Пигментация на кожата - по-тъмните тонове на кожата имат по-високи нива на меланин, което може да намали синтеза витамин D в отговор на слънчевата светлина.
  • Някои заболявания, като болест на Крон, цьолиакия, бъбречни нарушения и затлъстяване, могат да възпрепятстват усвояването или метаболизма на витамин D.

Как да разпознаем липсата на витамин D?

Симптоми

Състоянието първоначално протича без прояви или с едва забележими симптоми, които се тълкуват погрешно като сезонно разстройство, отговор на стрес или преумора. С напредване на времето и липсата на лечение е налице сериозен риск от възникване на различни заболявания и значително влошаване качеството на живот.

Силната липса на витамин D при децата причинява рахит. Симптомите му включват:

  • Неправилен растеж поради извити или огънати кости.
  • Мускулна слабост - наблюдават се трудности при извършване на нормални дейности, като изкачване на стълби.
  • Болки в костите.
  • Деформации в ставите, особено в гърба, бедрата и краката.

Това състояние вече се среща много рядко. Децата с лек дефицит на този витамин може просто да имат слаби, възпалени и/или болезнени мускули.

Признаците и симптомите при липса на витамин D у възрастните включват:

  • Постоянна умора и липса на енергия, поради влошено качество на съня, трудно заспиване и често събуждане.
  • Болки в костите, особено в областта на гърба, кръста, тазобедрените стави,
  • Мускулна слабост, мускулни болки или мускулни крампи.
  • Промени в настроението, като депресия, тревожност, чести промени в настроението.
  • Честите инфекции, простудни заболявания, настинки, грип се асоциират с намалени нива на витамина
  • Косопад, тъй като витамин D подпомага растежа на космените фоликули.

Възможно е обаче състоянието да протече безсимптомно.

Лабораторни методи

Ако са налице споменатите симптоми, изложени сте на определени рискови фактори или страдате от заболяване, което би довело до дефицит на витамин D, лекуващият лекар може да назначи кръвен тест за измерване на нивата му в организма ви. Има два вида тестове, които могат да се направят, но най-разпространеният е 25-хидроксивитамин D, известен накратко като 25(OH)D.

Превенция и лечение

Най-ефективната стратегия за избягване на дефицит на витамин D включва осигуряване на неговия достатъчен прием чрез диета или излагане на слънчева светлина. Важно е обаче да бъдете внимателни, когато прекарвате дълго време на слънце без слънцезащитни продукти, тъй като прекомерното излагане на слънчева светлина повишава риска от развитие на рак на кожата. Диетата, която спазвате трябва да включва храни, богати на витамин D, като - мазна риба, яйца и обогатени продукти.

Методите на лечение на дефицита на витамин D са същите като при неговата превенция. В случаите, когато естествените източници са недостатъчни, се предписват хранителни добавки с витамин D.

Препоръчителният дневен прием на витамин D зависи от възрастта. Най-общо за възрастни е желателно да приемат около 600 до 800 международни единици (IU) на ден.

Sarita+ е продукт, обогатен на витамин D. Той подкрепя нормалната функция на щитовидната жлеза при хипотиреоидни състояния. Активните съставки оптимизират производството на тиреоидни хормони, благоприятстват метаболизма, когнитивните функции и защитават клетките от оксидативен стрес.

Често задавани въпроси 

1. Каква е връзката между хипотиреоидизъм и дефицита на витамин D?

Хипотиреоидизмът и дефицитът на витамин D често са свързани, тъй като хормоните на щитовидната жлеза влияят върху активирането на витамин D. Хипотиреоидизмът може да доведе до намалено превръщане на витамин D в неговата активна форма, оказвайки влияние върху калциевия метаболизъм и здравето на костите. Обратно, ниските нива на витамин D могат да допринесат за автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Препоръчително е да се наблюдава както функцията на щитовидната жлеза, така и нивата на витамин D, тъй като справянето с едно състояние може да повлияе положително на другото.

2. Какво се случва, ако не приемаме достатъчно витамин D?

Недостатъчният прием на витамин D може да доведе до различни здравословни проблеми, включително лесно чупливи кости, мускулни болки и умора. Тежкият дефицит може да доведе до състояния като рахит при деца и остеомалация при възрастни. Освен това пониженият витамин D е свързан с повишен риск от инфекции, автоимунни заболявания и промени в настроението.

3. Може ли витамин D да бъде вреден?

Да, приемът на твърде много витамин D може да навреди на организма. Много високите нива на витамин D в кръвта могат да причинят гадене, повръщане, мускулна слабост, объркване, болка, загуба на апетит, дехидратация, прекомерно уриниране и жажда и камъни в бъбреците. Изключително високите нива на витамин D могат да причинят бъбречна недостатъчност, неравномерен сърдечен ритъм и дори смърт.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 1 капсула на ден. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ №15138/03.08.2022 г. Т222203114/15.08.2022 г.